Bezpieczne przechowywanie żywności wymaga zastosowania różnych technik ochronnych. Wśród nich wyróżnia się m.in. pakowanie próżniowe, które zabezpiecza pożywienie przed wieloma czynnikami zewnętrznymi. Jest to także metoda, która zapobiega utlenianiu się produktów oraz niweluje ryzyko rozwoju patogenów. Ważne jednak, aby próżniowe zabezpieczanie żywności było wykonywane przy użyciu sprawdzonych narzędzi. Absolutną podstawą jest wykorzystanie solidnych i trwałych woreczków. Wśród nich znajdują się np. specjalne worki moletowane. Czym się one cechują?
Worki moletowane – co to jest?
Torebki moletowane to specjalne worki do pakowania próżniowego, które posiadają wytłoczoną strukturę. W procesie radełkowania worek zyskuje nierównomierną powierzchnię, która jest nieco chropowata i zapobiega przesuwaniu się przedmiotu po śliskich elementach. Worki moletowane stanowią uniwersalny produkt do pakowania. Mogą być obsługiwane przez zróżnicowane pakowaczki próżniowe, zachowując przy tym odpowiednią wytrzymałość w użytkowaniu. Torebki mogą się od siebie różnić wieloma czynnikami, m.in.:
- materiałem wykonania,
- grubością warstw (liczbą warstw foliowych),
- rozmiarem,
- jednostronnym lub dwustronnym moletowaniem,
- kształtem, np. w formie rękawa.
Dlaczego worki moletowane nadają się lepiej do pakowania próżniowego?
Podczas zasysania powietrza przez pakowaczki próżniowe dochodzi do sklejenia się dwóch warstw foliowych ze sobą. Tak się dzieje w przypadku zwykłych woreczków foliowych, rzekomo polecanych do bezpowietrznego przechowywania żywności. W momencie połączenia się warstw występuje problem z powietrzem uwięzionym tuż przy żywności. Proces moletowania niweluje ryzyko związane z pozostawaniem części powietrza wewnątrz worka. Specjalne rowki i wypustki powodują, że zanim obie warstwy się ze sobą skleją, to powietrze zostanie całkowicie wyssane na zewnątrz. To zaś przekłada się na możliwość dłuższego przechowywania żywności w wysoce bezpieczny sposób.
Źródło: https://empra.com.pl/