Bardzo często można zetknąć się ze stwierdzeniem, że jeśli nie piło się dotychczas kawy rzemieślniczej to tak naprawdę nie piło się jej wcale. Stwierdzenie to jest jak najbardziej prawdziwe, gdyż doznania są nieporównywalnie większe aniżeli podczas picia ogólnodostępnej masówki.
Sklep z kawą, czym się kierować przy jego wyborze?
Bardzo trudno jest jednoznacznie ocenić, że dany sklep z kawą jest dobry, inny jest zły, zaś kolejny najlepszy. Można jednak przyjąć pewne założenia, które pozwolą skutecznie wyeliminować te sklepy z kawami które są jedynie sklepami. Amerykanie przyjmują założenie, że kawa świeżo palona jest pomiędzy 2 a 14 dniem od wypalania. Idealna sytuacja to taka kiedy palarnia kawy mieści się przy sklepie z tym aromatycznym napojem.
Dlaczego świeżość w kawie jest aż tak bardzo istotna?
Data palenia kawy mieści się na opakowaniu i należy na nią zwrócić baczną uwagę. Czołowe palarnie kawy przykładają bardzo dużą wagę do tego by produkt był należycie świeży, dlatego też proces wypalania następuje dopiero po otrzymaniu zamówienia od klienta. Rzemieślnicza palarnia kawy musi działać całkowicie profesjonalnie, proces przebiega w profesjonalnym, w pełni do tego przygotowanym piecu podczas którego w wewnątrz ziaren powstaje dwutlenek węgla. Należy wiedzieć, że wydzielanie CO2 następuje po zakończonym wypalaniu, w trakcie schładzania ziaren. Odgazowywanie ziaren kawy zdaniem amerykańskich baristów trwa do dwóch tygodni.
Podstawowe stopnie wypalania ziaren kawy – co należy wiedzieć?
Chcąc uzyskać bardzo dobrą kawę należy pamiętać o jej rodzaju, stopniu zmielenia, sposobie parzenia oraz o tym jak duże znaczenie ma palenie kawy. Chcąc delektować się wspaniałym smakiem oraz znakomitym aromatem powinieneś wiedzieć czym charakteryzuje się kawa jasna, średnio ciemno oraz ciemno palona oraz jakie to wszystko ma przełożenie na gotowy produkt którym możesz się delektować w swoim ulubionym kubku bądź filiżance.
Kawa jasno palona ma kolor zbliżony do barwy cynamonu, mianowicie delikatnie brązowy. Taka kawa charakteryzuje się naturalnym smakiem oraz lekkością. Ziarna kawy średnio palonej są ciemniejsze niż ma to miejsce w przypadku tej jasno palonej. Decydując się na taki rodzaj kawy, wiedz że jest ona doskonale zbilansowana. Kawa średnio ciemno palona ma zdecydowanie ciemniejsze ziarna niż ma to miejsce w przypadku dwóch wcześniej omówionych. Smak tej kawy jest mocniejszy, wyczuć można akordy czekoladowe, czasami również pikantne. Ziarna po ciemnym paleniu są ciemnobrązowe, mają wyraźny połysk. Paradoksalnie jest to kawa o stosunkowo niskiej zawartości kofeiny a jednocześnie o intensywnym aromacie.